FAQ2024-02-27T16:39:31+01:00

VEELGESTELDE VRAGEN?

Heb ik voor het opmaken van een conformiteitsattest op Elgacert altijd de EAN-nummer van het aardgasleveringspunt nodig?2023-03-08T18:52:28+01:00

Ja, de EAN-nummer is noodzakelijk om een conformiteitsattest aan te maken op Elgacert. Meer informatie over de EAN-nummer vind je hier.

Ik heb een fout gemaakt op een conformiteitsattest. Kan ik dit nog aanpassen?2023-03-08T18:53:55+01:00

Zolang het conformiteitsattest niet getekend is, kan je nog aanpassingen aanbrengen op het attest. Van zodra het attest getekend is, is dit niet meer mogelijk. Je kan dan wel het getekende attest kopiëren, vervolgens de nodige aanpassingen doen en het attest opnieuw tekenen.

Tip: alvorens een attest te tekenen, kan je best even op “Tonen” klikken en nakijken of het attest correct is ingevuld.

Ik ben zaakvoerder van een Installatiebedrijf dat geen Cerga-nummer heeft. Ik heb mijn bedrijf niet geregistreerd op Elgacert en heb dus gekozen voor een basisprofiel. Kan ik mijn bedrijf achteraf nog registreren en kiezen voor een uitgebreid profiel?2023-03-09T07:56:23+01:00

Ja, je kan op ieder moment beslissen om het bedrijf te registreren en te genieten van de voordelen van een uitgebreid profiel op Elgacert.

Via ‘Mijn bedrijf’ klik je dan gewoon op ‘Registreer bedrijf’. Je betaalt dan een éénmalige bijdrage van 50 €, waarna je o.a. je medewerkers kan uitnodigen zodat ze ook attesten kunnen opmaken op Elgacert voor je bedrijf.

Ontdek hier wat het verschil is tussen een basisprofiel en een uitgebreid profiel en wat de voordelen zijn van dit uitgebreid profiel.

Worden de digitale attesten op Elgacert automatisch bewaard?2023-03-09T07:57:46+01:00

Vanaf het moment dat je kiest voor Elgacert zeg je vaarwel aan je papieren archivering van attesten. Elgacert archiveert automatisch elk attest dat je ooit maakte op Elgacert in de cloud. Vanuit Elgacert kan je zelfs elk getekend attest eventueel terug doorsturen naar je klant als die erom vraagt.

Je kan attesten waaraan je werkt, bewaren en later, als je de installatie verder afwerkt, het attest in opmaak opnieuw oproepen en verder afwerken.

Tip: als je bedrijf officieel geregistreerd is op Elgacert, kan je niet alleen jouw attesten oproepen, maar tevens die van al je collega’s.

Mijn bedrijf is geregistreerd op Elgacert. Hoe kan ik een medewerker aan een bedrijf toevoegen op Elgacert?2023-03-09T07:59:18+01:00

Om de procedure voor het toevoegen van een medewerker aan je bedrijf te kennen verwijzen wij je graag naar volgende pagina: “Een medewerker toevoegen

Heb je itsme nodig om aan de slag te kunnen gaan op Elgacert?2023-03-08T19:04:12+01:00

Ja, om een account aan te maken op Elgacert, moet je je de eerste keer aanmelden via itsme. Daarna kan je wel kiezen om aan te melden via een unieke en persoonlijke gebruikersId en wachtwoord. Zo kan je je later ook aanmelden op Elgacert zonder itsme.

Ik heb een nieuw e-mailadres. Hoe zorg ik ervoor dat mijn conformiteitsattesten op dit nieuwe e-mailadres ontvang?2023-03-08T19:06:52+01:00

Je past eenvoudig zelf je e-mailadres aan. Je meldt je aan op Elgacert en gaat rechtsboven naar je account. Daar kan je je persoonlijk e-mailadres en eventueel het operationeel e-mailadres van het bedrijf aanpassen.

De documenten voor de opening van de aardgasmeter werden digitaal via Elgacert aangemaakt. Hoe moet ik deze aan de DNB bezorgen?2023-06-21T15:21:10+01:00

Wanneer de DNB langs komt voor de opening van de aardgasmeter, moet er steeds iemand ter plaatse aanwezig zijn die toegang verleent aan de technieker van de DNB en die ook het Elgacert-conformiteitsattest[1] of het controleverslag[2] van een controleorganisme toont aan de DNB. Het is immers niet zo dat de DNB’s zelf op het Elgacert-platform gaan om het betreffende document te downloaden.

De Elgacert-documenten kunnen worden getoond aan de hand van tablet, smartphone of PC/Mac en moeten dus niet afgedrukt worden. Het is aangeraden het conformiteitsattest of controleverslag op voorhand lokaal op te slagen op tablet, PC/Mac of smartphone. Zo vermijdt de persoon dat hij/zij de documenten niet kan tonen omdat er op het adres waar de gasmeter moet geopend worden (nog) geen internetverbinding is.

Als dit niet mogelijk is volstaat een afgeprinte versie van het Elgacert-document. Het is verboden op de eventuele afprint manueel correcties aan te brengen.

Hoe gebeurt dit dan bij een nog niet bewoond appartementsgebouw?

Bij een nieuw appartementsgebouw, waar er nog geen eigenaars zijn, moet er ook een persoon ter plaatse zijn om de deur van het gasmeterlokaal te openen voor de DNB, die de gasmeters in dienst komt zetten. Deze persoon moet ook de technieker van de DNB vergezellen naar de appartementen om de deur open te doen, zodat de DNB kan verifiëren of de juiste gasmeter is aangesloten op het juiste appartement.
Als deze persoon het Elgacert-conformiteitsattest of controleverslag niet heeft gekregen, kan je eventueel als Cerga-installateur of controleorganisme het Elgacert-document afprinten en ter plaatse achterlaten aan de gasmeter of achter de gasbuis ter hoogte waar de gasmeter is/wordt aangesloten.

[1] Installatie uitgevoerd door Cerga-installateur

[2] Installatie uitgevoerd door een niet-Cerga installateur of doe-het-zelver

NAAR HET ELGACERT PLATFORM

Procedure voor het openen van de aardgasmeter

Volg deze link om de procedure te kennen voor het openen van de aardgasmeter.

Ontdek al onze praktische info verzameld op 1 plek

Volg deze link om de procedure te kennen voor het openen van de aardgasmeter.

Ga naar de bovenkant